Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezért lövik magukat lábon a könyvtárak a nagy állománnyal - kellemetlen érzést okoznak

Bár nem nehéz bizonyítani (ld. pl.: link ), hogy a kelleténél nagyobb kínálat éppenhogy visszaveszi a keresletet. Kevés hazai könyvtár engedheti meg magának az IFLA által is javasolt egy lakosra 2 dokumentum arány annak ellenére, hogy a felhizlalt állománnyal saját forgalmukat csökkentik. (MG)

A legtöbb helyzetben az ösztönös választást kedveljük, mert azt gondoljuk, hogy minél több a választási lehetőségünk, azaz opcióink van, annál jobb a helyzetben vagyunk. Ez is egy olyan tulajdonság, amiben sok élőlénnyel osztozunk, így evolúciós előnyei lehetnek.

A patkányok azt az alagutat választják, amiben van elágazás - akkor is, ha nem gyorsabb. A galambok és majmok pedig a több gomb lehetőségét részesítik előnyben - még akkor is, ha nem kötődik konkrét előnyhöz. A választás azonban kétélű fegyver: a választási lehetőségek növekedésével egyre nehezebben választunk, és egyre kevésbé vagyunk megelégedve választásainkkal. Egy kísérletben például azok, akik hazavihettek egy képet, és megváltoztathatták az erre vonatkozó döntésüket, kevésbé voltak elégedettek a választott képpel, mint azok, akiknek a döntése visszafordíthatatlan volt.

A megváltoztathatatlan döntésekhez valójában érzelmileg könnyebben hozzászokik az ember. Ehhez képest ma olyan kulturális és technikai környezetben élünk, amiben naponta több mint 200 döntést kell meghoznunk, majd racionálisan megindokolnunk, és ez pedig a megbánás és a szorongás melegágya - ráadásul erodálja a jelenlét szociális alapjait. Roland Paulsen szerint részben erre vezethető vissza a szorongásos zavarok nagyívű felfutása, amitől - minden ilyen diagnózist összevonva - az európaiak harmada szenved élete során.

Régebbi hírforrás(ok): Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány) link Hozamgörbe a könyvtárban -- megárt a sok a jóból is link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról