Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fájlmegosztás és a zenei könyvtárak 2., Kiket célozhat a zenei könyvtár a fájlcserélés korában?

60%-kal csökkent a zenei könyvtárak látogatottsága hozzávetőlegesen a fájlcserélő hatására -- olvashattuk a KIT előző számában: link .
A zenei könyvtáraknak azt a réteget sikerült megtartani, illetve visszacsalogatni, akik ragaszkodnak a hangminőséghez (ez jelenlegi
felhasználóink kb. 30%-a), hiszen a CD, előtte pedig az LP, jobb minőségű, mint az adatveszteséggel tömörített mp3, illetve a borító is sok információt hordozhat egy zeneszeretőnek (vannak, akik úgy látják, hogy a lemezipar a sírját az LP-ről a CD-re, azaz digitálisan másolható hanghordozóra való átállással ásta meg, sőt a CD csak egy közjáték az LP-mp3 átmenet folyamatában). A másik, hűséges használói rétegünk: a pedagógusok, s azok, akiknek nincs internetük, vagy idegenkednek a használatától, viszont a zenéhez ragaszkodnak s olyanok is, akik nem értenek a fájlcserélők használatához vagy épp erkölcsi okokból nem használják azokat. A közhiedelemmel ellentétben nincs minden fenn az interneten: minőségi felvételek a hitvány zenék korában, vannak ritkaságok, régi felvételek, rétegzenék, amik bevonzhatnák a felhasználókat. A legfontosabb terület az archiválás. A könyvtárnak alapvető szerepe kell legyen ebben. Hatalmas kincs van az OSZK birtokában, hiszen kötelespéldányként kapja a hangfelvételeket is, ezek digitalizálásával s a szerzői jogok tisztázása, megvásárlása utáni online szolgáltatásával nagy érdeklődést váltana ki (ennek pénzügyi háttere kigondolandó). A fájlcserélő oldalakon leginkább jellemzően a kurrens zenék vannak fenn, versenyre kelni talán csak ezen a területen lehetne velük. A fájlcserélők közül a torrent nem idegen a könyvtáraktól, hiszen a MEK állományának egy része torrent formájában is letölthető (link Másik bűvszó: az ingyenesség. Ami ingyen letölthető: el fogják vinni. Remek a dán példa, ahol a könyvtári tagok alanyi jogon, ingyenes beiratkozás révén ingyenesen, legálisan tölthetnek, "kölcsönözhetnek" zenét, a jogtulajdonosok igényeit figyelembe véve. (ld.: Németh Márton blogján:
link n/
link
Hazai megvalósítására reális esélyt egyelőre nem látok. Amiben versenyre kelhetünk még: az a zenei tájékoztatás.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról