Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Februárban még két könyvtárat kezd ellenőrizni az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék KIT-nek adott tájékoztatása:
A nyilvános könyvtári ellátás működésének ellenőrzését 2017 második félévi ellenőrzési terve alapján kezdték meg, és 2018 első félévében is folytatják. A nyilvános ellenőrzési tervet ld.: link [A vonatkozó bekezdés: "Az ÁSZ folytatja a kulturális javak és értékek megőrzését, továbbadását végző intézményrendszer ellenőrzését. A színházak, a megyei hatókörű városi múzeumok, a nyilvános könyvtárak korábbi években lefolytatott, illetve megkezdett ellenőrzéseit követően a közgyűjteményeket is ellenőrzi 2018-tól. Az állami és önkormányzati fenntartású közgyűjtemények (a muzeális intézmény, levéltár, közgyűjteményként működő kép- és hangarchívum, valamint könyvtár) saját gyűjteményében nyilvántartott kulturális javak a nemzeti vagyon köréhez tartoznak. A kulturális javak körébe tartozó vagyon értékmegőrzése, a vagyon gyarapítása, állagának védelme, a vagyon hasznosítása terén megtett intézkedések kiemelkedő fontosságúak, ezért az ÁSZ 2018. első felében ellenőrzéseket indít a kulturális javak körébe tartozó vagyon megfelelő kezelésének értékelése céljából."]
A nyilvános könyvtári ellátás ellenőrzésének tárgya:
- pénzügyi és vagyongazdálkodás
- a kezelt vagyon nyilvántartása és megőrzése
- a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése
- az intézményfenntartói feladatok ellátása szabályszerűen történt-e, érvényesült-e az integritás szemlélet.
Az ellenőrzés oka a könyvtárak fenntartására fordított közpénz nagysága, a nyilvános könyvtárak fenntartóinak sokszínűsége, a nyilvános könyvtárak és a feladatellátó helyek számossága, valamint a könyvtárak által kezelt speciális vagyoni kör, továbbá a témakört érintően azonosított kockázatok.
A vizsgálandó könyvtárakat kockázatelemzéssel választották ki. A vizsgálat a könyvtárak fenntartóira és a könyvtárak pénzügyi-gazdasági feladatait ellátó szervezetekre terjed ki. Ahogyan a KIT is beszámolt róla, témacsoportos ellenőrzés első ütemében két helyszíne
- Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház link
- Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár link .
Februárban még további két helyszínen indul vizsgálat, "ezt követően ütemezetten folytatódik a kockázatelemzés alapján kijelölt intézményeknél".
Információ a megkezdett ellenőrzésekről, illetve azok szakaszairól illetve jelentések (benne: megállapítások) a lezárást követően: link .

Hírforrás: Állami Számvevőszék
2018. február 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=februarban_meg_ket_konyvtarat_kezd_ellenorizni_az_asz
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról