Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Fellendülőben a hazai könyvtárak forgalma' - avagy: ismét a korábbi ütemben csökken

'Újra divat lett a könyvkölcsönzés - fellendülőben a hazai könyvtárak forgalma' - Visszatértek az olvasók a könyvtárakba, ismét a pandémia előtti számokat közelíti a látogatottság - ez derül ki az Országos Széchényi Könyvtár gyorsjelentéséből [részletesen ld.: link ]. Rózsa Dávid főigazgató szerint hatalmas az igény a hagyományos, nyomtatott könyvekre, és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy év alatt csaknem 30 százalékkal nőtt a kölcsönzések száma.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete (OSZK KI) január 17. és május 20. között folytatott országos adatgyűjtést a magyarországi könyvtárakra vonatkozóan. A Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszerben végzett felmérés körülbelül négyezer könyvtár adatait gyűjti össze. A könyvtáraknak látogatottsági és használati, a szakkönyvtáraknak pedig még tudományos teljesítményt is mérő adatsorokat kellett kitölteniük, amelyeket az év további részében az Országos Széchényi Könyvtárban működő intézet munkatársai összesítenek és dolgoznak fel.

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának tájékoztatása szerint az idei az első olyan év, amikor nem várták meg az őszt, hogy már a végleges adatok birtokában adjanak számot az előző évről, hanem már júniusban közzétették a gyorsjelentést. "Egyértelműek azok a trendek, amelyek az elmúlt években (2021 és 2022-ben) megmutatkoznak, jelesül, hogy a pandémia által megtört könyvtári látogatottsági adatsorok újból megközelíthetők" - fogalmazott Rózsa Dávid.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról