Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fenntartható fejlődési célok? - Természetesen a könyvtárakkal együtt! (IFLA) (olvasóink szavazatára)

Az ENSZ főtitkára 2022-re megnevezte a legfontosabb fenntarthatósági célokat. Az IFLA rámutat, hogyan működhetnek közre a könyvtárak a célok megvalósításában.
2022-ben öt fontos cél lesz a Föld megóvása érdekében:
1. Megnyerni a harcot a COVID-19-cel szemben. A könyvtáraknak segíteni kell a lezárásokból adódó oktatási, kutatási, kultúra-hozzáférési korlátok csökkentésében. Segíteni kell a kezelések, védőoltások fejlesztésében. Akár vakcinációs központként. Természetesen terjeszteni kell a helyes információkat is.
2. Változtatni azon a rendszeren, ami a gazdagokat még gazdagabbá teszi, és elnyomja az eleve hátrányos helyzetben lévőket. Bár a könyvtárak is a kormányzati támogatásoktól függenek. De a pénzt arra kell fordítani, amire szükség van az oktatásban, médiaműveltség elérésében, kutatásban.
3. Az éghajlatváltozás továbbra is egzisztenciális fenyegetést jelent. A kibocsátást csökkenteni kell. A könyvtárak segíthetnek a viselkedés megváltoztatásában, és az alkalmazkodás elérésében.
4. Jobban kell figyelni, hogy mindenki elérhesse az online szolgáltatásokat, és közben is szabadon gyakorolhassa jogait. Az IFLA régóta dolgozik a könyvtárak nyilvános hozzáférésre gyakorolt szerepének hangsúlyozásán. A könyvtárak szerepét és értékeit be kell mutatni a digitális környezetben.
5. A biztonságot tekintve: 1945 óta most a legmagasabb az erőszakos konfliktusok száma. A könyvtárak igyekeznek a közösségeket építeni. Megőrzik a múlt konfliktusainak emlékét, a jövőbeliek elleni harcban.

Ahol fel lehet szólalni, és bemutatni a könyvtárak szerepét:
Regionális fórumok a COVID-19 elleni harc témában: Afrika 03.05., Latin-Amerika és a Karibi térség 03.07-09., Nyugat-Ázsia 03.15-17., Ázsia és a Csendes-óceáni térség 03.28-31., Európa 04.06-07.
Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése
MONDIACULT+40: a világ kultúrájáért felelős miniszterei megvitatják mit sikerült elérni 40 év alatt. Hogyan biztosítható a szekció fenntarthatósága és hozzájárulása a jövőhöz. Az IFLA is részt vesz egy szekcióban.
A Transforming Education Summit Az oktatás jövője riport megállapításaira épül. Valószínűleg aláhúzza, hogy több pénzre van szükség. A könyvtárak szerepét is megerősítheti. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról