Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Fiatalok szerint az ideális ifjúsági részleg és a könyvtáros...

- Egy hely, amely a kapcsolatteremtésre, a tanulásra és az alkotásra ösztönöz. Egy hely, amely menedék lehet minden könyvmoly számára illúzió lenne?
Egy fókuszcsoportos vizsgálatban megkérdezett középiskolások szerint a számukra kialakított ideális teret és gyűjteményt egyfajta búvóhelynek tekintik, ahol kipihenhetik az iskolai órák fáradalmait. Leginkább a saját ízlésükre szeretnék formálni, melyben visszaköszönnek a kedvenc olvasmányaik karakterei, történetei. Fanartok, könyves idézetek, s leginkább színek, minden mennyiségben, amelyek megjelennek a polcokon is. A könyvek elrendezése vegye figyelembe a témát, mely megmutatkozhat műfajban, vagy épp a kiadók által rendszerezett könyvsorozatokban. A megjelenés mellett a játékosság, a meglepetés is kiemelt szempont. Felmerült, hogy az ifjúsági könyvek egy része legyen becsomagolva színes kis zsákocskákba, és csak a fülszöveg szerepeljen rajtuk. Így megelőzhető, hogy ne a könyv borítója alapján ítéljük meg a történetet.
A megkérdezett fiatalok konkrét képet festettek le az ideális könyvtárosról is. Aki nem csupán az állományt kezeli, hanem egyfajta "terapeutaként" is működik, akihez nem csak könyves kérdésekkel fordulhatnak. Legyen kedves, vicces, nyitott, türelmes és persze könnyen megszólítható. S talán a legfontosabb, tudjon ajánlani könyveket, ismerje a nekik szóló irodalmat! Hiszen ahogy a kamaszok is mondták "a könyvtár egy olyan hely, ahol elmerülhetünk a könyvek világában és barátokat kölcsönözhetünk ki."
A fiatalok igényeiről felmérést Csépányi Zoltán (Bródy Sándor Könyvtár link készítette a, másik négy közkönyvtár (a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár, pécsi Csorba Győző Könyvtár, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár, a Ceglédi Városi Könyvtár fiataljainak felvett adatait is felhasználva. A felmérés 24 fiatal véleményét tükrözi.
- Csépányi Zoltán nov. 20-án számolt be felmérésük eredményéről Kecskeméten, Az én könyvtáram rendezvényén.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról