Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Figyelmeztetést kaptak a könyvtárszakmai szervezetek

Múlt heti számunkban beszámoltunk arról, hogy válságban van az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) link . A történet azonban folytatódik.
Miközben már nehéz nyomon követni, hányan léptek ki az IKSZ-ből (utoljára az MTA Könyvtáráról hallottunk), a múlt héten viharos közgyűlést tartott az IKSZ, ahol komoly polémia kerekedett arról, hogy megfelelően (kellő szakmai lelkiismerettel és odafigyeléssel) viszonyult-e a szervezet vezetője az életpálya-modell tervének elkészítéséhez. Noha Ramháb Mária elnök szerint minden úgy volt jó, ahogy történt, ebbéli vélekedését több jelenlévő szaktekintély is vitatta. Előrelépés a felelősség megállapításában azonban most sem történt.
Ezt követően a közgyűlés ismét elnökké választotta a mindössze öt jelölés alapján egyedüli jelöltnek nyilvánított Ramháb Máriát (többen kaptak három jelölést, rájuk nem lehetett szavazni).
Az esemény végén egy felszólaló hosszasan méltatta Ramháb Mária érdemeit, mondván, hogy "feláldozza magát a szakmáért". Ezzel néhány küldöttet némi kuncogásra késztetett, így legalább elmondható, hogy egyes résztvevők számára jó hangulatban ért véget az esemény.
A jelek szerint úgy tűnik: az IKSZ ma már nem az a tekintélyesebb, nagyobb kohézióval rendelkező szervezet, amelyet a régi elnök, Fodor Péter átadott utódjának.
Nagy Zsuzsanna, az Egyetemi Könyvtárak Kollégiumának (EEK link ) elnöke a KIT-nek kifejtette: a kilépések szakmai indokok alapján történtek. Az IKSZ nem tudja előbbre vinni a dolgokat. Az EEK-nak azonban van szakmai koncepciója link . Ha több szakmai szervezet működik, az legalább előbbre viszi a szakma sorsát. Emellett nem céljuk a szakma megosztása, ezért a kapcsolatok fenntartására törekednek.
Más forrás megemlítette: a kilépések a Magyar Könyvtárosok Egyesületének is figyelmeztetés, ugyanis sérelmes, hogy a szakmai egyeztetések ebben a szervezetben is az érintettek bevonása nélkül történtek. (Vö.: Magyar Könyvtárosok Egyesülete - meglepően visszaeső bizalom link ) Talán nem véletlenül nem kapott Hajdu Ágnes egyetlenegy (sablon)gratulációt sem a Katalisten.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. május 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=figyelmeztetest_kaptak_a_konyvtarszakmai_szervezetek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról