Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Finn felsőoktatási könyvtárak - tanulásra használják a korábbi könyvespolcok helyeit

A költségvetési megszorítások hatnak az állomány alakulására és a beszerzésre is, főleg ami a növekvő elektronikus tartalmakat illeti. A raktározási költségek csökkentek a nemzeti tároló könyvtár révén (link melyet az állam tart fenn. Az elmúlt 25 év alatt az egyetemi könyvtárak 90 ezer polcfolyóméter könyvet és folyóiratot adtak át tárolásra, ami legalább 25 ezer m2 - és jelentős pénzügyi - megtakarítást jelent. Érdekes, hogy közben nem csökkent a nyomtatott dokumentumok használata, míg a könyvtári látogatások száma igen, viszont drámaian nőtt az elektronikus formátumok forgalma.
A cikk következtetéseiben arra jutott, hogy a finn felsőoktatási könyvtárak az új helyzetre új stratégiát dolgoztak ki. A tároló könyvtár 1989. évi létrejöttével nem csökkent a nyomtatott anyag használata, de a felszabadult tereket egyre inkább tanulásközpontú célokra lehetett használni. A takarékossági intézkedések nem érintették a szolgáltatásokat. A jövőben az állományépítés szabályozása és a könyvtári terekkel való gazdálkodás lesz a legnehezebb feladat. Mind az elektronikus, mind a nyomtatott anyagot kezelniük kell, és úgy kell takarékoskodniuk, hogy az e-dokumentumok költségei évről évre folyamatosan nőnek. Mindez a könyvtáraktól elvárt nyílt tudomány iránti szolgáltatásokkal együtt még jobban hangsúlyozza, hogy megfelelő stratégiai menedzsmentre van szükség. (A digitalizálás hatása a nyomtatott gyűjteményekre vonatkozó szabályokra: a digitális tudásgazdaság és a finn felsőoktatási könyvtárak; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról