Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fogadott prókátorok: ötcsillagos értékelés fillérekért

Az internetes üzletek idején jelentősen megnövekedett a tranzakcióról beküldött és a honlapon közzétett vásárlói vélemények értéke. Ezzel egyidőben új iparág van fellendülőben: lelkendező szövegek és elismerő bejegyzések gyártására szakosodott prókátorok kínálják portékájukat ?- bagóért. Egy kisvállalkozó már öt dollárért megszámítja a két szuperlatívuszoktól hemzsegő bekezdést termékünkről, vagyis olcsóbban, mint amennyibe egy doboz cigaretta kerül.
Az interneten található hamis értékelések számának felbecsülése szinte lehetetlen, de a probléma elég érdekesnek bizonyult néhány Cornell egyetemi kutató számára, akik tanulmányukban elszámolnak az álvásárlói bejegyzések kiszűrésére alkalmas algoritmusról értekeznek (link: link
A kutatók egyből a figyelem középpontjába kerültek: olyan nagy cégek keresték meg őket, mint az Amazon, Hilton és a TripAdvisor, amelyeknek érdekében áll a hamis értékelések terjedése.
A szolgáltatást becsmérlő bejegyzésekben sincs hiány, az üzletben szintén érdekelt versenytársak gyakran irkálnak csúnyákat az éttermek és szállodák oldalaira. Egy-két negatív megjegyzés nem árt, és erre is alakult már számos üzleti vállalkozás: például a Main Street Hub (link: link átalánydíjért követi és igazítja helyre a kisvállakozó renoméját.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról