Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fogyatékossággal élők, avagy hogyan legyünk befogadóbbak? - EDI (olvasóink szavazatára)

A könyvtárakban jelenlegi EDI-törekvések (equity, diversity, inclusion - méltányosság, sokszínűség, befogadás, más rövidítéssel: DEI) hiányosak. Az EDI-vitából, EDI-politikák megírásából gyakran kimarad a fogyatékosság, főleg annak láthatatlan formái, pl. a neurodiverzitás stb. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC link ) szerint a fogyatékosság fogalma: "a test vagy az elme bármely olyan állapota (károsodása), ami nehezíti az egyén számára bizonyos tevékenységek végzését (tevékenység korlátozása) és az érintkezést az őt körülvevő világgal (részvétel korlátozása)". Az EDI-törekvések kapcsán nemi, faji, etnikai egyenlőtlenségekről beszélnek (pl. a marginalizált közösségek, színesbőrűek elleni, rendszerszintű előítéletek). Nem hagyhatók figyelmen kívül a fogyatékkal élők tapasztalatai sem.

EDI-kezdeményezések vannak egyetemi, köz- és iskolai könyvtárakban, pl. a Pittsburghi Egyetem üzleti karán link . Rhode Island Állam Könyvtári és Információs Szolgáltatások Hivatala link szerint az EDI figyelembe veszi a méltányosságot, sokszínűséget (az emberek közötti hasonlóság, különbözés összességét) és a befogadó környezetet. A méltányosság legújabb nézete az egyenlőségen túl pl. a társadalmi igazságosságra is fókuszál (vö.: link ).

A könyvtárakban az első lépés a konzultáció (kapcsolatfelvétel, partnerség) a fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezeteivel. Ha beszélgetünk a fogyatékossággal élőkkel, azzal segítjük a vitákat mederbe terelni. Ez azért lehet nehéz, mert gyakran megbélyegzik, kritizálják, kiközösítik őket. Ki akarja, hogy úgy gondoljanak rá, mint egy EDI-bizottság vagy munkacsoport jelképes tagjára? Ha a fogyatékkal élőket egyenrangú, éleslátó emberként hívjuk meg beszélgetni, ahelyett, hogy másokként kezelnénk őket, az sokat segíthet. Sajnos tapasztalat hogy a fogyatékkal élők nem képviseltetik magukat a könyvtár- és információtudományi közösségben link . Ez a szakmának is árt, mert a különböző hangok meghallgatása, más nézőpontok megismerése gazdagít. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról