Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Gabriel, TEL, TEL-ME-MOR, Europeana - a közelmúlt EU-s könyvtártörténete

Az első kezdeményezés, a GABRIEL projekt (1996) még európai uniós finanszírozás nélkül indult el a nemzeti könyvtárak kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a CENL (az Európai Nemzeti Könyvtárak Igazgatóinak Konferenciája) tagjainak rendelkezésére álljon egy közös webszerver, amely egyetlen közös hozzáférési pontot biztosít az európai nemzeti könyvtárak online szolgáltatásaihoz.
A következő logikus lépés a keresőmotor megteremtése volt, amelyhez már pénzügyi forrásokra volt szükség. 2005-ben Finnország, Németország, Olaszország (Róma és Firenze), Hollandia, Portugália, Szlovénia, Svájc és az Egyesült Királyság nemzeti könyvtárainak együttműködésében indult el a link (TEL) portál. A TEL egyik fő célja a könnyű használhatóság megteremtése volt, amely azt is jelenti, hogy minden művelet a böngészőben zajlik. Mindez egy egyszerűen implementálható, teljes mértékben skálázható rendszert eredményez, amelyben a használó irányít valamennyi műveletet, a keresőfelület beállításaitól kezdve egészen odáig, hogy mely gyűjteményekben folyjon a keresés. Az együttműködésen alapuló rendszer integrált hozzáférést kínált Európa legnagyobb gyűjteményeihez.
2005 és 2007 között a TEL-ME-MOR projekt célja az volt, hogy az Európai Unióhoz frissen csatlakozott 10 új tagállam nemzeti könyvtáraira is kibővítsék a közös keresőfelületet. 2008 elejére 9 új nemzeti könyvtár csatlakozott a szolgáltatáshoz.
2005. április 28-án Jacques Chirac kezdeményezésére 6 államfő (köztük az akkori magyar miniszterelnök) levelet írt az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosonak, amelyben egy közös európai digitális könyvtár ötletét vetették fel. Az Európai Bizottság erre válaszként elfogadta az "i2010 Digital Libraries" stratégiát, amelyben kidolgozták az Europeana vízióját. (A könyvtárak reneszánsza a digitális korban; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról