Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Galaxis útikalauz - nem csak stopposoknak

Koroknai Sándor, Lengyel Menyhért Városi Könyvtár link , Balmazújváros: - A Székelyudvarhelyi Városi könyvtárhoz hasonlóan link mi is elkészítettünk a naprendszer méretarányos bolygó és holdmodelljeit. (A tartósság miatt, a papírmasé vázat üvegszálas műgyantával erősítettük meg, és kézi festést kaptak a bolygók.) Ezek önmagukban is kiváltják a "Hűha" érzést. Az űrbeli távolságokat felfűzött LED-ek jelzik, amennyiben a napot 1cm-re kicsinyítjük megkapjuk a másik "Hűhát". Tudjuk prezentálni makettekkel a holdfázisokat, és a nagyobbaknak van egy kis gravitációskút-szimulátorunk is.
A másik a digitális technika. 4-5 féle ismert vagy kevésbé elterjedt szoftvert (Celestia, Mitaka, Stellarium) használva a naprendszer vagy az univerzum bármely ismert objektumát képesek vagyunk megjeleníteni. Időben és térben ugrálva évmilliókat és millió fényéveket tudunk bepréselni egyetlen tanórába.
A második fázis lesz a saját kupola és digitális planetárium építése és a csillagászati alkalmak kiterjesztése más területekre is. Jó úton vagyunk efelé.
S hogy miért a csillagászat? Mert megfontoltuk Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij (a modern rakétatechnika és űrkutatás elméleti megalapozója) gondolatát: "A Föld az emberiség bölcsője, de nem maradhatunk örökké bölcsőben. Az emberiség nem is marad örökké a Földön, hanem fényre és térségre vágyva előbb félszegen behatol a légkörön túli térségbe, aztán pedig meghódítja a csillagok világát."
A Lengyel Menyhért Városi Könyvtárban 7-8 éve foglalkozunk komolyabban csillagászati előadásokkal. Elsősorban az általános iskolai osztályok a célközönség, és a szűk tananyaghoz igazodunk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról