Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csillagászat - ha a közoktatás nem is lép, vannak gyerekeket lelkesítő könyvtárak

A gyerekeket már egészen kiskorukban magával ragadja a csillagos égbolt, a Nap és a Hold, vagy éppen a hullócsillagok jelensége. Persze amikor egy óvodáskorú azt mondja, hogy csillagász szeretne lenni ha felnő, még valószínűleg nem tudja, hogy ez a szakma milyen feladatokkal jár, de a közoktatás nem is tesz azért semmit, hogy ezt az érdeklődést fenntartsa a gyerekekben.
"A csillagászat tantárgyi helyzete ma szinte rosszabb, mint akár egy évszázada. A 20. század első felében viszonylag jelentős volt az asztronómia tananyag az iskolákban. A könyvekben az akkori modern ismeretek is gyorsan megjelentek. Az űrkorszak beköszöntével - paradox módon - az oktatásban teret vesztett a csillagászat" - írta Szatmáry Károly, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője és a Szegedi Tudományegyetem professzora 2009-ben. A helyzet azóta sem változott sokat. (Qubit)

Vannak azonban olyan könyvtárak, amelyek felkarolják a témát. Lássunk egy székelyudvarhelyi példát!
Székelyudvarhely közkönyvtára 2013 óta kapcsolt rá a tudományos érzékenyítésre. Ahonnan már csak egy lépés volt a csillagászat felé való nyitás, hisz a környéken nincs aktív csillagász klub. Az iskolák nem szánnak rá sem időt, sem pénzt (kivéve néhány lelkes földrajztanárt). Száz kilométeres körzetben nincs planetárium.
- 3+1 foglalkozásunk kapcsolódik a csillagászathoz - mondja Szőcs Endre igazgató. - Három távcsövünk van (egy tükrös, egy lencsés és egy kifejezetten naptevékenységek megfigyelésére alkalmaz H-alpha), melyeket iskolák udvarán, gyerektáborokban, városnapokon, gyereknapon szoktunk felállítani és bemutatókat tartani.
- Tartunk egy fizika kísérleti sorozatot, melynek része a Naprendszerünk és az ismertebb csillagképek bemutatása. Itt - a terem adottságait felhasználva - sikerült egy méret- és távolságarányos (persze a két arány nem azonos) modellt felállítani, mely egyedi, és szinte reális módon ábrázolja a méret különbségeket, valamint a hatalmas távolságokat.
- 2018-ban felállítottunk egy 15 személyt befogadó digitális planetáriumot, mely a hagyományos értelemben vett planetárium-bemutató mellett alkalmas kupolafilmek vetítésére is.
+1, az egyik szabadulószobánk játékában is vannak csillagászati elemek, de erről nem beszélhetek...
Természetesen a legnépszerűbb a planetárium. A három foglalkozásunkon több ezer személy - nem csak gyerek - vett részt. Az igényen túl érzékelhető társadalmi hatásról még nem beszélhetünk, mert még nagyon kevés idő telt el az indulás óta. Azt viszont már az első pillanattól láttuk, hogy a csillagászat minden korosztályt lenyűgöz.
A közeljövőben gyakorlati képzést indítunk a csillagászati teleszkóp helyes és eredményes használatával kapcsolatban - mondta az igazgató a KIT-nek. - A vonatkozó fotókat ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): Csillagászatra (is) érzékenyít a székelyudvarhelyi könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról