Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gazdasági okokból is megéri az LMBT befogadás, melyet a könyvtár is támogathat

A World Development folyóirat 2019-ben kutatást tett közzé, melyben az LMBT polgárok társadalmi befogadása és egy adott ország gazdasági fejlettségének kapcsolatát vizsgálták. A kutatáshoz 132 ország jogi és gazdasági adatait használták fel 1966-2011 között. Az eredmények korábbi tanulmányokkal együtt bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az LMBT emberek jogainak korlátozása gazdasági károkat is okoz, mint a munkaidő-kiesés, a termelékenység-csökkenés és az emberi erőforrások kihasználatlansága. A homoszexuális személyek jogainak globális indexe, az un. GILRHO skálán elért egyetlen további pont az egy főre jutó reál-GDP-ben kb. 2000 dolláros növekedéssel jár. A jelentések arra utalnak, hogy az LMBT befogadás és a gazdasági fejlődés kölcsönösen erősítik egymást. További becslések valószínűsítik, hogy nagyjából a GDP 6-22%-a tükrözi az LMB emberek egészségügyi és munkaerőpiaci megbélyegzésének költségeit.

A fenti adatokat a könyvtárakra vetítve az LMBT emberek és szülők könyvtári integrációja vajon mekkora megtérülést jelenthet az esélyteremtést tekintve? - Somorjai Noémi az MKE-vándorgyűlés KIT-műhelyében ezt a kérdést is felvetette előadásában: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról