Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Generációs különbségek és tabutémák - gyerekirodalom

A zalai iskolai könyvtárosokat és a gyermekkönyvtárosokat szólította meg az a továbbképzés, melyet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezett, s témája az úgynevezett Y és Z generáció, azaz az 1980 és 2009 között születettek kommunikációs világa.
Az irodalomban is megjelent egy új kategória. A gyerek és felnőtt olvasmányok közé beékelődött egy réteg, a felnőtté válást halogató, mesevilágot továbbéltető korosztály igényére. Őket célozza meg a Young Adult irodalom, speciális olvasmányokkal, mondta dr. Lovász Anna. A korosztály szimultán gondolkodású, gyorsan reagálnak, gyors a felfogó képességük, nagyon jó a memóriájuk, viszont megrettennek a hosszú szövegektől. A pergés és a képi világ az övék. A könyvek egy része a számítógépes játékokat adja vissza nyomtatott formában. Ezen keresztül jelenik meg a jó és rossz, fekete-fehéren. Bár bevallottan példaképük nincs, azonosuláshoz kellenek hősök, pozitív hősök, mégha csak fiktívek is. De hitelesnek kell lenni a történetnek (a vámpír egy genetikailag módosult faj).
A figyelemfelkeltést a kalligráfia, a nyelvhasználat, az erős felütések, a pergő események szolgálják. Jellemzően hétköznapi a környezet a "velem is megtörténhet" hatást keltve. Ez utóbbi különösen a tabu témáknál problémás, hiszen túl közel hozza és ezzel ijesztővé teszi azokat a jelenségeket, melyet a felnőtt társadalom nem tud megoldani és így rázúdít a fiatalokra (zaklatás, kiszolgáltatottság, alvilág, homoszexualitás, rasszizmus, fogyatékosság). De tabu témából nem lehet jól kijönni, tette hozzá az előadó, viszont több olyan könyv kellene, mely kérdések vet fel a fiatal olvasókban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról