Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Generációs különbségek és tabutémák - mennyiben ajánljuk a hatásvadász young adult irodalmat?

Igazán izgalmas témát hallgatunk meg nemrég a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által szervezett továbbképzésen. (Korábbi híradás: link )
Generációs különbségek Nagy Rékától: "bezzeg az én időmben" - emlegetjük sokszor. A mi generációnk felnőttként ismerkedett meg az internettel és a mobiltelefonnal, az utánunk következők már ebbe születek bele, és sokkal intenzívebb élményvilággal találkoznak kisgyermekkortól fogva. A különbségek ismerete és áthidalása a sikeres olvasmány-ajánlásban, támogatásban és az olvasóvá válás elősegítésében fontos.
Dr. Lovász Andrea gyermekirodalom-kutató elmondta: a gyermek és felnőtt olvasmányok közötti "young adult" olyan erős képi világot és rendkívül pörgős cselekményt hoz, amit a fiatal felnőttek igényelnek. Teszi ezt különböző eszközökkel: a generáció által megélt számítógépes játékok alapul vételével, jól felépített, hitelesnek ható fikcióval, és olyan hősökkel, akikkel lehetséges azonosulniuk.
Ami kérdéses - és ettől vált izgalmassá az előadás: könyvtárosként, ajánló szemmel mennyire fogadjuk el az egyértelműen hatásvadász elemek - nyomortelepi helyszín, kínzás, vulgáris nyelvezet... - jelenlétét? Mennyire lehetnek károsak, csökkentik-e a művek értékét vagy épp ellenkezőleg: az író ezzel képes megragadni a korosztály figyelmét és ez is szükséges ahhoz, hogy olvasóvá tegyük őket? (Bognár Csilla, Nagy András)

Hírforrás: Bognár Csilla - Nagy András
2017. május 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=generacios_kulonbsegek_es_tabutemak_margojara
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról