Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

George Bush is 'fél' az e-mailtol -- hatalmi távolság

Az Egyesült Államokról az elsők között bizonyára szinte mindenkinek a technikai fejlettség jut eszébe: az internet szülőhazájában teljesen természetes, hogy szinte mindenkinek van már e-mailcíme, s az is, hogy az ország lakosságának nagy része kommunikál az interneten át -- egyre többen vannak, akik VoIP-et használnak, üzenőprogramokon csevegnek, de legalábbis elektronikus leveleket küldenek egymásnak. Nem így az elnök, George Bush. - F: ápr. 18.
-- Felmérésekkel igazolható, hogy nagy hatalmi távolsági index esetén a vezetők tartanak az email-használattól. Az ugyanis sokkal kevésbé biztosít olyan státuszokat, presztízst, mint a fejléces levél vagy fax. (vö.: Information and culture -- the impact of national culture on information process / Katarina Steinwachs, J. of Inf. Science 1999/3) Email-üzenetet bárki, alacsonyabb vagy magasabb rangú küldhet, és bárki válaszolhat is rá pl. levelezőlistán. Az email tehát 'demokratikusabb' kommunikációs eszköz, s alacsony hatalmi távolságú kultúrában gyorsabban is terjed: pl. Hollandia, Skandináv országok, Észtország, Szlovénia, USA, ellentétben pl. Japánnal, Németországgal. Kérdés, hogy ebből a szempontból a hazai könyvtári szakma mely kultúrához tartozik, no és miért?

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról