Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Giccsveszély - és ahol a könyvmolyok lelke feltöltődhet

Visszatérő műfaj, hogy romantikus lelkű emberek(nek) szép könyvtárakat mutogatnak. Az ilyen események célja a könyvtár meghitt érzésének terjesztése. Amely persze nem egyenlő a könyvtár céljaival, azaz a célcsoport intellektuális, oktatási és közösségi-szociális igényeinek minél magasabb szintű kielégítésével. Ezért, ha a jelenség pontos megfogalmazására törekszünk, akkor a giccs definíciójánál találjuk magunkat. Umberto Eco vonatkozó megállapítása szerint: "a giccs alapvető működési mechanizmusa az, hogy a valódi (avantgárd) művészet [tágabb értelemben: entitás - szerk.] tartalma helyett annak hatásait másolja, és ezeket előre becsomagolva nyújtja át a fogyasztóknak, akik így azonnal átérezhetik az előre elvárt és programozott, instant érzelmi hatásokat." (MG)

FemCafé: Ahol a könyvmolyok lelke feltöltődhet - ezek Magyarország legszebb könyvtárai
Van néhány csodálatos, szemkápráztató könyvtár az országban, ahol könyvek ezreinek illata vár, ahol kicsit visszarepülhetsz az időben, hogy barokk festmények alatt forgathasd vagy csak csodálhasd azokat a kincseket, amelyeket Magyarország legszebb könyvtárai őriznek.
Barokk festmények néznek le rád, miközben az antik karosszékben ülve olvashatod a kedvenceidet vagy pallérozhatod az elmédet. Némely könyvtár apátságban, mások pedig iskolákban találhatóak. Van, ahol megérintheted és olvashatod a remekműveket, máshol pedig csak megcsodálhatod őket. Az élmény egyik esetben sem lesz kevesebb, mivel páratlan szépségűek ezek a könyvtárak, amelyekre igenis még a mai modern világban is van igény. Ezek a könyvbirodalmak napjainkban is a kutatások és az elmélyült olvasás központi helyei.
Kattints a galériára és tekintsd meg az ország legszebb könyvtárait! (- az Instagramon)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról