Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Google-ban keresel? A mesterséges intelligencia MUM-modelljével biztonságosabb (olvasóink szavazatára)

A Google keresője gyakran félreérti a bajba jutottak keresőfeltételeit, így például turisztikai keresésként értelmezi az öngyilkossági helyszínek iránti érdeklődést. Ha a keresés egyértelműen problémára utal, akkor a Google a helyi segélyszolgálatok telefonszámait jeleníti meg, de a helyzet nem mindig egyértelmű a keresőrendszer számára. Ennek megoldására a keresőóriás bejelentette, hogy a Search rendszerét legújabb mesterséges intelligencia modellje, a MUM (Multitask Unified Model) képességeivel ruházza fel link .
A MUM összetettebb módon képes megérteni az információkat, mint a vállalat korábbi hasonló modelljei (pl. BERT), és a szövegek feldolgozása mellett a generálásukat is megoldja, ezenkívül a képek kezelésével is boldogul. A modell 75 különböző nyelven működik, így például jobban tudja értelmezni az egyszerre több nyelvet tartalmazó keresőkifejezéseket, és lefordít bármit az ismert nyelvek közt. A bántalmazottak és bajbajutottak szempontjából pedig segítséget nyújt a bonyolultabb keresőkifejezések megértésében. Ha a felhasználó csak rejtetten, kérdés szintjén utal rá, abban is felismeri a problémát.
Szemléletes példa, hogy ha a felhasználó a "leggyakoribb öngyilkossági módszerekre keresett", akkor azt a korábbi modell egy egyszerű információkeresésként értelmezte, és ennek megfelelően jelenített meg találatokat. Egy másik példa szerint a "miért támadott meg engem, mikor elmondtam, hogy nem szeretem" keresést a Google szintén nem tudta az eddigiekben segélykérésként értelmezni az összetett nyelvi szerkezet miatt. A MUM viszont már képes lesz ezek megértésére, és ennek megfelelően a helyi segítő szervezetek telefonszámainak megjelenítésére a keresésre adott válaszként, melynek megjelenésére "a következő hetekben" lehet számítani.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról