Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Google vs. ETO -- hipermarket, kontra delikátesz...

A BME OMIKK Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasójában gyűltünk össze, hogy beszélgessünk a webes és könyvtári információkeresés előnyeiről és hátrányairól. A weben a különféle keresők révén könnyen, és gyorsan kapunk eredményt. Ám a keresés eredménye a személyre szabás miatt egyénenként is változhat. A különféle keresők, belső algoritmusaik alapján azt kívánják megmutatni nekünk, amit szerintük mi látni szeretnénk, és nem feltétlenül azt, amire kíváncsiak vagyunk. Ily módon sérülhet még az információhoz jutás joga is.
A könyvtári dokumentumok gazdag állományában az információkereső nyelvek, a tezaurusz és az ETO, segítségével találjuk meg a keresett dokumentumokat. Ezért nekünk, könyvtárosoknak harcolnunk kell az ETO szellemének és betűjének pontos megjelenítéséért az online katalógusban. A BME OMIKK katalógusának fejlesztéseként kidolgozott keresési módszer lehetővé teszi az ETO szemantikailag önálló részjelzetei szerinti keresést is. Bemutattuk, hogy az egyszerű és összetett jelzetek, valamint az önálló és nem önálló általános alosztások szerinti keresést, hogyan támogatja a keresőrendszer. Mindez jelenleg egyedülálló könyvtárunkban.
Az emberek legtöbbször a hipermarketben vásárolnak, ám ha valami igazán különlegesre vágynak elmennek a delikáteszbe. Ha pontos, hiteles információra van szükségünk érdemes a könyvtárat választani. A könyvtár kirakata, a katalógus mutatja be az egyes könyvtárak kínálatát. Törekednünk kell tehát arra, hogy katalógusunk könnyen használható legyen az olvasók számára. (Prokné Palik Mária)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról