Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyerek- és családbarát tereket alakítanak ki felsőoktatási könyvtárakban (olvasóink szavazatára)

A legtöbb könyvtár kínál családbarát tereket, ahol a gyerekkel játszani, olvasni lehet. Az utóbbi időben több felsőoktatási könyvtár is kialakított ilyet a campuson belül. Hogy legyenek befogadó terek a diákszülők vagy más módon gyerekgondozással foglalkozó diákok számára. A főállású gondozóknak úgy kell kialakítani a teret, hogy az alkalmas legyen egyszerre a tanulásra, kutatásra és a gyerek felügyeletére. Az egyetemek különböző megközelítéseket választottak.
A Maryland Egyetem családi tanulószobát hozott létre, miután látta, hogy a gondozók próbálják csendben tartani a gyerekeket a könyvtárban. Például a számítógépes asztal alá tették be játszani. A tanítás-tanulás szolgáltatásvezető arra gondolt, elég helyük és forrásuk van az igények kiszolgálásához.
Az Iowa Állami Egyetemen tanulmányolvasással és ajánlások megfogalmazásával láttak a feladathoz. A diákok kérdőíves felmérése erősítette meg az igényt.
Portlandben a hallgatói önkormányzattól érkezett a kérés. Több egyetemi teret átalakítottak gyerekbaráttá. Megfelelő bútorokat, gyerekeknek szánt eszközöket és könyveket szereztek be. A szobák megtartották a tanulószobák összes eszközét, csak kiegészültek. A könyvtár gyerekbiztossá tette a tereket, állítható magasságú munkaállomásokat tett be, pelenkázót helyezett el a mosdóban.

A könyvtárak saját költségvetése sokszor nem volt elég az átalakításokra. Alternatív forrásokat kerestek a megvalósításhoz. Például egyemen belüli támogatásra adtak be pályázatot. Mások állami támogatást igényeltek. A könyvtárak többsége 200-400 dollárt költött a családbarát kiegészítőkre.
A pandémia hatással volt ezeknek a tereknek a kihasználtságára is, de a könyvtárak bíznak a folytatásban. Kimutatásokat készítenek a használatról, hogy a továbbfejlesztéshez újabb támogatást szerezzenek. A jövőben a közösség kialakítása, programok biztosítása is a tervek között szerepel. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Családbarát tanulótér az egyetemi könyvtárban - bevált! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról