Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Gyerekek szintjén tájékoztatják a gyerekeket - úgy tűnik; megéri

Németországban rengeteg erőforrást fektettek és fektetnek abba, hogy széles körben tanítsák a politizálást. A magyar helyzetet mindezzel összevetni fölösleges. Valaki csináljon már egy rendes gyerekhíradót, hátha abból a felnőttek is értenek! Vélemény.
A műsor a német közszolgálati média gyerekcsatornáján fut 1989 óta, a címe Logo! (ami a logikus szó rövidítése, köznyelvi értelemben azt jelenti: értettem). Naponta 10 percben összefoglalja a közéleti eseményeket, nagyjából a 8-14 éves korosztály számára. Nem kerüli a kényes témákat, és nem komolykodja túl a feladatát. Érthetően elmagyarázza, kik a tálibok, miért van a Brexit után áruhiány az angol boltokban, és mennyit segít az újrafelhasználható csomagolás. Nem tabu a menekültek helyzete és a melegházasság sem.
Rendszeresen adásba kerülnek a műsorkészítés, a hírgyártás folyamatát bemutató riportok, aminél jobb eszközt az álhírek felismerésére aligha találni. A megközelítés amolyan felvilágosult humanista, amiben a kirekesztés és a gyűlölködés soha nem lehet legitim. Igen, természetesen szemléletformáló, a demokratikusan működő Németország következő generációjának szemléletét formálja.
A demokrácia nem játék, de miért ne lehetne játékos formában eltanulni az alapfogásait? - Németország számára a második világháború, illetve az oda vezető politikai katasztrófa élesen megmutatta, hogy a demokráciához nem elég jogszabályokat fogalmazni és intézményeket építeni. Ezek mögé kell egy társadalom, amely magáénak érzi a demokráciát, az emberi jogokat, az emberi méltóság védelmét, a sokféleség tiszteletét. Rengeteg erőforrást fektettek és fektetnek abba, hogy széles körben tanítsák a politizálást, hogy érthető és értelmes információkkal segítsék a demokrácia társadalmi alapjainak fenntartását.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról