Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyerekekkel helyén kezelni a homoszexualitást? - Tabusítás helyett megbeszélés, könyvekkel

Ha valamit nem mondasz el gyerekednek, akkor azt nem tőled, hanem kerülőúton fogja megtudni. Téged pedig a tabusítóként fog kezelni: a hátad mögött fogja tárgyalni a témát. Akkor is, ha megbeszéled vele, de nem vagy őszinte. - Ezen egyszerű képlet mentén nem olyan nehéz belátni, hogy a gyerekeket előbb-utóbb érdeklő témákat érdemes az életkora szerinti szinten, őszintén megbeszélni. Sokkal nehezebb a helyzet, ha a témával kapcsolatban a felnőttnek is komplexusai vannak, mert vele sem beszélték meg a tabukat, elfojtásokat, netán meg is sebződött az adott ügyben. Ilyen módon zsákutca a számunkra érzékeny pontot jelentő témával kapcsolatos irodalmakat eltüntetni. Könyvtárak esetén ez még kényesebb kérdés, ugyanis a könyvtár - névleg mindenképpen, optimális esetben a valóságban is - elkötelezett a pártatlan tájékoztatásban. A magyar könyvtárosok 2006-ban kiadott (sajnos az MKE oldalán csak képként, nem kereshetően elmentett) etikai kódexe link hitet tesz
- "az esélyegyenlőség, szellemi szabadság mellett" (II. Alapértékek)
- "Saját nézeteivel eltérő tartalmakat is beszerez" (IV. A gyűjtemény gondozása)
- "A könyvtáros elfogultságtól és előítéletektől mentes kapcsolatban áll a társadalom tagjaival, csoportjaival, szervezeteivel." (IX. Társadalmi kapcsolatok).
Így hát - ha máshol nem is, a könyvtárban a fiatalok számára is hozzáférést kell biztosítanunk a máshol esetleg tabusított tartalmakhoz. A könyvtár ilyen módon megalapozottan lehet büszke a tabutémákat is kínáló állományára. (MG)
- Kapcsolódó: Dúró Dóra a sikerlista élére darálta a Meseország mindenkié kötetet, el is fogyott link A Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Dúró Dórának: El a kezekkel a könyvektől! link
(A magyar könyvtárosok teljes etikai kódexe: link

Régebbi hírforrás(ok): Gyereket, szülőt érzékenyíthetnek a könyvtárak - a pedofília ellen link Pompás gyerekkönyv az állatok szex..., akarom mondani: szerelmi életéről link A szűzhártya mítoszai - szemellenző-nyitogatás (videó) link Miért jó a fiúknak az orális szex? - Mehet a Yelon qr-kódja a 305-hoz, a polcra? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról