Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha a fiatalok megfogásában és lemorzsolódásuk csökkentésén gondolkodsz...

Tekintélyes követőtábora van a TikTokon link a huszonéves Seres Samunak, aki népszerűségét kortársai útba igazítására használja a hatalmas médiazaj miatt megnehezült tájékozódásban.

HVG: Videóiban a tabutémák mellett olyan kérdések is előkerülnek, amelyek - értelemszerűen - nem szerepelnek az iskolai tananyagban; például hogy miért robbant ki az orosz-ukrán háború.
De mi garantálja, hogy valóban megbízható forrásra lel, aki innen tájékozódik?

Seres S.: A Széchenyi István Szakkollégium, amelynek több éve tagja, sőt tisztségviselője is vagyok, megtanította, hogyan kell alapos kutatómunkát végezni. Komplex társadalmi problémákra próbálok egyszerűen emészthető válaszokat adni. Például érdekelt a cigányság magyarországi helyzete, kutattam a téma után, rátaláltam Dupcsik Csaba szociológus, történész és néprajzkutató e témában írt könyvére, aki a meghívásomra előadást is tartott a szakkollégiumban.
Magyarországra tényleg igaz, hogy mindenki egy e-mail-távolságra van; adott a lehetőség, hogy elérjük az autentikus forrásokat, és én élek is ezzel. Szerintem bármilyen témát meg lehet fogni úgy, hogy izgalmas legyen, tabudöntögető és mindenkit foglalkoztató, még a pornóról is lehet, sőt így kell róla beszélni. (...) ... Részrehajlás-mentességre ösztönöz, hogy ameddig ilyen tudok maradni, addig az emberek is bíznak bennem.
Minden politikai oldal felé kellő kritikai attitűddel vagyok, ugyanakkor méltányos is igyekszem lenni. Ebből próbálok összegyúrni egy könnyen fogyasztható, érthető tartalmat.

HVG: A végtermék egy-egy pár perces videó, ami mögött nyilván sok munka és felkészülés áll.

Seres S.: Hosszú folyamat, mire kikerül egy ilyen anyag. Az elkészítés legkisebb része maga a felvétel és a vágás, a legtöbb idő a kutatómunkára megy el. Annyi információt szedek össze az adott témában, amennyit csak tudok. Ezekből gyűjtéseket csinálok magamnak. Próbálok arra is törekedni, hogy ne csak visszaböfögjem a témában olvasottakat. Az sem szokásom, hogy saját gondolatomként adjam el, ami nem az enyém. Amit érdekesnek és értékesnek találok, azt emelem ki több forrásból.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról