Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha a szülő könyvtári könyvek eltávolítását kéri... -- nálunk ki sem alakul a probléma?

Az amerikai könyvtárosok képzésük során megtanulják, hogy a könyvek betiltását és a hozzáféréshez való korlátozást a cenzúra egyik formájaként értelmezzék, ami a könyvtáros szakma alapértékeinek mond ellent. Az Amerikai Könyvtár Szövetség szabályzatának harmadik cikkelye szerint a 'könyvtáraknak, felelősségük értelmében, hogy információt és felvilágosítást nyújtsanak, meg kell kérdőjelezni a cenzúrát'. Az Amerikai Könyvtár Szövetség több forrással áll rendelkezésre a vitatott könyvek védelmében. A szövetség irányelvei és útmutató segítenek, hogyan járjon el a könyvtáros, mielőtt az esetlegesen cenzúrázandó könyvre vonatkozó bejelentés érkezik, illetve mi a teendő a bejelentés után. A diákokat arra oktatják, hogy a meglévő könyvtári szabályokra és irányelvekre hivatkozzanak, és a könyvtárban használatos protokoll szerint járjanak el. Ennek feltétele természetesen, hogy a gyermekkönyvtárban legyen előre megírt, részletes alapszabály, ami kitér az állománygyarapítás alapelveire, a könyvtárhasználatra és a könyvtári források újraértékelésére. (Cikkrészlet: Hajnal Ward Judit, Molly Stewart: Mesterségem címere: gyermekkönyvtáros Amerikában)
-- A hazai könyvtári gyakorlatban -- tévedéseim jelen állása szerint -- jellemzően nem szerezzük be a problémás könyveket. Így a konfliktus nem alakul ki. Eltérő véleményeket, észrevételeket szívesen közread a KIT. (MG)
-- Feltehetően ilyen és hasonló kérdések is felmerülnek az OSZK csütörtöki konferenciáján: Könyvet a könyvtárból! Arculatváltás az amerikai könyvtárakban?

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2010. nov.
2010. november 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=ha_a_szulo_konyvtari_konyvek_eltavolitasat_keri..._--_nalunk_ki_sem_alakul_a_problema
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról