Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Ha helyismereti innováció, akkor Google és üzleti vállalkozók?

Az ikonikus épületek - mint például az Anker ház, az Opera vagy épp a Nyugati - mellett a jellegzetes tűzfalak, foghíjtelkek, bérházak sora és a kertes villák is aprólékosan kidolgozottak Terézváros rajzos térképén. A helytörténeti és információs térképet nem csak nézegetni és bogarászni lehet, de minden épület kattintható is, és saját adatalapot kapott.
A rajzolt budapesti részletekért - főként ha madártávlatot idézik meg - nem kérdés, hogy rajongunk, elég csak az Urban sidewalker részletes posztereire vagy képeslapjaira gondolni, ám hogy valami hasonló ötlet - bár kevesebb művészi svunggal, de egy városrésznyi méretben, háttérinformációkkal megvalósulhasson, arra nem is gondoltunk. Hasonló, a főváros egyre nagyobb részére kiterjedő alkalmazás, mint az Urbface, vagy a Budapest időgép link mellett most terézvárosban link bolyonghatunk, ismerkedve a házak történetével.
A helytörténeti és információs térképen ha kijelölünk egy épületet és rákattintunk, felugrik az adatlapja a pontos címmel és - amennyiben kikutatható volt - az építés évével és tervezőjével együtt, a híresebb, vagy kalandosabb történetű házaknál, intézményeknél pedig egész hosszú leírásokat is találunk a történetükkel.
A képgalériában találunk fotókat is, hogy ne csak a rajz alapján kelljen beazonosítanunk, hol is járunk, és tény, hogy a képek nem olyan nagy felbontásúak, és az olyan illusztris épülethez, mint az Opera is csak kettő tartozik, cserébe általában mindhez tartozik legalább egy fotó, illetve egy körpanorámás, letölthető fájl is. Belső-Terézváros sokkal szebben kidolgozott, a rajzolt homlokzatok itt tényleg megidézik az eredeti épületeket, a részletek is finomabban, míg a városrész Körúton kívül fekvő része jóval elnagyoltabb, kevésbé ragadja meg a kerület jellegzetességeit.

Régebbi hírforrás(ok): Utcáink története -- prezentálás 1400 oldalból a Magyar Kultúra napjára (képekkel) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról