Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hajléktalan a könyvtárban - hogyan segíthet a könyvtáros? - 3. Használati szabályok és beszélgetés

Múlt heti anyagunkat link folytatva:
A hajléktalan a könyvtárban is más lehet, és ez a másság problémákat is okozhat. A leggyakoribb problémák: túl hangos, nincs tekintettel másokra, ittas, nem vigyáz elvárható módon a könyvekre és büdös. Ezek olyan problémák lehetnek, amik miatt konfliktushelyzetek alakulhatnak ki, melyek megoldása a könyvtárosra hárul. De hogyan?
- Első körben ismertessük meg a könyvtárhasználat írott és íratlan szabályaival, elmagyarázva, ezek közül mit nem tart be, mit kellene másképp tennie. Természetesen négyszemközt, nehogy újabb megaláztatásként élje meg az eseményt, ami akár agressziót is kiválthat.
- Vegyük fel a kapcsolatot a hajléktalanellátó helyi szervezetekkel és működjünk együtt velük; hasznos információval szolgálhatnak.
- Ismerjük meg a hajléktalanszállások házirendjét a közösségi viselkedésre és tisztálkodásra vonatkozóan (akár kimásolva a megfelelő pontokat, részeket) és a fent jelzett tapintattal szükség esetén hívjuk fel a hajléktalan ember figyelmét arra, hogy a könyvtárban is ezek a szabályok érvényesek a szolgáltatásokat igénybe venni kívánókra.
- És persze beszélgetni kell... Sokat és türelmesen. (Dicső Zsolt)

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok "hajléktalan" kifejezésre: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról