Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hajléktalanok -- és a könyvtár szociális funkciója

A hajléktalanok átlagéletkora: kétharmad (a nem hajléktalan emberekéhez képest). A személyes okok mellett egyre inkább strukturális okok vezetnek a hajléktalansághoz. Az állandó lakás elvesztése után kb. két évvel mennek az emberek keresztül visszafordíthatatlan testi ás lelki átalakuláson -- leépülésen.
-- Magyarországon a rendszerváltás óta legalább százezer ember tapasztalta meg a hajléktalanlétet -- becsli Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója a Változó és változatlan arcú hajléktalanság című, az idén megjelent könyv bevezetőjében. Az elmúlt öt évben 48 ezren kerültek a hajléktalanok körében minden év elején elvégzett kérdőíves felmérés látókörébe, közöttük egyre többen olyanok, akik már nem egyéni, hanem gazdasági okokból szorultak a társadalom peremére. Szakértők szerint jelenleg Magyarországon legalább 14 ezren élnek az utcán.
Az Európai Unió országaiban összesen közel 3 millió sorstársuk van. Rajtuk szeretett volna érdemben segíteni az Európai Parlament, amikor felszólította a tagállamokat, hogy 2015-re számolják fel az utcai hajléktalanságot. Furcsamód szinte kizárólag Magyarország értelmezte úgy -- hangsúlyozza Fehér Boróka --, hogy ezt a feladatot rendészeti eszközökkel kell elvégeznie.

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról