Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Halláskárosodás-veszély!

A biztonságos zenehallgatási szokások fontosságára való figyelemfelhívást sürgetik a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói, akik összesen 33, 2000 és 2021 között zajló halláskutatás eredményeit elemezték. A vizsgálat során így összesen 19 ezer ember adatait vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felnőttek mintegy 23 százaléka, míg a kamaszok és a fiatal felnőttek csaknem 27 százaléka van kitéve lehetséges halláskárosodásnak.

Ez a halláskárosodás elsősorban a kéznél lévő okoseszközökön történő lejátszási szokásokból vagy a hangos zenét játszó szórakozóhelyek és koncertek látogatásából adódhat. A Guardian szemléje kiemeli azt is, hogy átmeneti vagy tartós tinnitusz (fülcsengés) kialakulásához, illetve a hallás gyengüléséhez elég lehet már egyetlen alkalom is, amikor a hangerő túl magas.

A BMJ Global Health-ben publikált kutatás eredményei rávilágítanak, hogy a valóságban kb. egymilliárd embert, elsősorban kamaszt és fiatal felnőttet érinthet a halláskárosodás kockázata. Őket a fiatalkori rendszeres hangos zenehallgatás fogékonyabbá teszi az időskori hallásromlásra is, így az életkor előrehaladtával egyre inkább számolniuk kell azzal, hogy a mindennapi életüket is akadályozó hallásromlást tapasztalnak majd.

Az, hogy a 12-34 éves korosztály 24 százaléka túl hangosan, vagyis nem biztonságos hangerőszinten hallgat rendszeresen zenét, hosszú távon növelheti az akadályozó halláskárosodással élők számát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján jelenleg világszerte 430 millióan élnek együtt ilyen problémákkal, a jövőben pedig csak megfelelő szabályozással és megelőző magatartással kerülhető el a szám dinamikus emelkedése a kutatók szerint.

Hírforrás: Qubit
2022. november 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hallaskarosodas-veszely
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról