Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hálófutár -- biciklin viszik az internetes tudást

Biciklin viszik az internetet az eldugott falvakba a bangladesi 'infóhölgyek'. A kék-rózsaszín egyenruhás fiatal nők egyéni vállalkozók, akik részt vettek a D.Net szociális vállalat három hónapos képzésében, majd saját laptoppal járják a vidéket. A számítógép-vásárlásra fölvett hitelt az internethasználati díjból törlesztik, a tarifa az ottani viszonyokhoz képest borsos, óránként három dollár. A falusi internetfutár egyik legnépszerűbb alkalmazása a Skype-videotelefonálás, mert a családfenntartók közül sokan vendégmunkások az otthonuktól több ezer kilométerre. A számítógépek fel vannak szerelve a D.Net multimédiás tartalmaival is, amelyek a többi között segítenek felismerni és kezelni a növénybetegségeket, tanácsot adnak egészségügyi és jogi kérdésekben. Az utóbbiak már csak azért is fontosak, mert a bangladesi nők túlnyomó többsége otthon szül, és előtte sem részesül orvosi ellátásban, sokan közülük pedig a családon belüli jogaikkal sincsenek tisztában. A 150 milliós Bangladesben alig ötmillióan férnek hozzá az internethez, ezen az 56 infóhölgy egyelőre keveset tud változtatni. Több fejlődő országban sokan az írástudatlanság miatt sem tudják használni az internetet. Egy európai konzorcium nemrég Maliban olyan hangalapú mobiltelefonos internetszolgáltatást mutatott be, amely leginkább a telefonos ügyfélszolgálatok menüjére emlékeztet. Úgy lehet navigálni a hangos hírek közt, mint egy hagyományos hírportálon, de akár mikroblogot is lehet vezetni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról