Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Harminc év alatt megtízszerezték a roma olvasók számát a Halis-könyvtárban

Nagykanizsán úgy tartják számon, hogy csaknem harminc év alatt megtízszerezték a roma olvasók számát (az 1980-as évek végi adatok szerint ez nem érte el a húsz főt). A könyvtárban már dolgozik egy roma könyvtáros is -- egy érdeklődő fiatalt előbb foglalkoztattak, majd lehetővé tették számára a könyvtáros végzettség megszerzését. A könyvtár központi épületét rendszeresen használják programjaikhoz a roma civil szervezetek; volt már ott roma fotókiállítás, roma író, költő bemutatkozása, a roma szervezetek által indított képzés (szociális és házigondozó-képzés, pedagógiaiasszisztens-képzés, romani és beás nyelvtanfolyam stb.).
Helyet és infrastruktúrát adva e képzéseknek a könyvtár szolgáltatásai is népszerűbbek lettek. A roma fiatalok legtöbbje e pályázati programok keretében került először kapcsolatba a könyvtárral, amely érkezésük pillanatától követi könyvtári életútjukat. 2011-ben a Könyvtáriskola című programban 219 halmozottan hátrányos helyzetű fiatal vett rész a nagykanizsai szakközépiskolákból, többségük roma. Közülük három volt csak könyvtártag, és senki nem kölcsönzött. Most 47 beiratkozott olvasójuk van ebből a csoportból, és 196 kölcsönzött dokumentum jelzi aktivitásukat. A könyvtár tehát jó partner lehet minden romaprogramban -- véli Kardos Ferenc.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról