Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Használók is címkézik a katalógustételeket -- LibraryThing a claremonti egyetemen

A LibraryThing olyan online katalogizáló eszköz, amelynek segítségével a könyvszeretők saját gyűjteményt építhetnek, a könyveikhez kulcsszavakat, leírást rendelhetnek, illetve, kereshetnek mások gyűjteményeiben. A LibraryThing 2007-től kínálja az LTFL (LibraryThing for Libraries) szolgáltatást. Ez egy réteg az OPAC-on, amely -- amikor az olvasó kiválasztott egy bibliográfiai rekordot -- lekérdezi a LibraryThing adatait a mű ISBN száma alapján. Ezt követően megjeleníti a LibraryThing címkéket, és a hasonló könyvek listáját. A címkék a felhasználók által generált kulcsszavak, amelyek címkefelhő, vagy címkelista formájában jelennek meg. Egy címkeböngésző réteg is csatlakozik a rendszerhez, amely kattintásra kilistázza az adott címkével ellátott könyveket. A könyvekre kattintva térhetünk vissza az OPAC-ba. (link
A claremonti egyetemi könyvtárak 2007 tavaszától használják a rendszert, hogy kipróbálják az új generációs katalógusok nyújtotta lehetőségeket szoftvercsere és más nagyszabású változtatás nélkül. A LibraryThing adatbázisa és az OPAC közötti átfedés 46%-os volt (ami átlagosnak mondható amerikai egyetemi könyvtárak esetében).
Az LTFL a könyvállományban való kereséshez ad új lehetőségeket. Elsősorban a hagyományos keresőrendszerekkel nehezebben megragadható szempontok szerinti keresésekben segíthet. (ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról