Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Használóképzés vagy könyvtárosképzés?

A használóképzés célja, hogy a könyvtárhasználókat felvértezze az eredményes könyvtárhasználattal kapcsolatos ismeretekre. Az ebben kiképzett használó megismeri a könyvtárhasználat szempontrendszerét. A könyvtárosképzés ezzel szemben - ebből az aspektusból legalábbis - pedig az a folyamat, mely során a könyvtáros megismeri a használó szempontrendszerét. Eredménye, hogy a könyvtár potenciális használóinak egésze nagyobb eséllyel veszi igénybe a könyvtári szolgáltatásokat. És akkor - a magyar 13%-os könyvtárhasználati adatot szemlélve - felmerül a Mohamed és a hegy esetének dilemmája.
Erre utalhat Steve Jobs egykori mondása is: "nem az ügyfél feladata tudni azt, hogy mit is szeretne". - Célozva a könyvtárosok által is ismert jelenségre: csak kevés használó tudja pontosan szabatosan megfogalmazni, valójában mi is az igénye. A feloldásban segíthet a referenszinterjú, amiből egyre kevesebb van (vö.: link - Ami egyben feltehetően a fentiek tünete is. Az idézett blog a tartalomelemzés bevetését javasolja a használók ki nem mondott igényeinek felderítésére.
Ha a használóképzés és a könyvtárosképzés közötti lehetséges előnyöket összevetjük, talán nem nehéz eldönteni, hogy az utóbbi nagyobb előnyökkel kecsegtet. Műveljük tehát magunkat. (MG)

Hírforrás: KIT-információ ; Luminoso
2016. július 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hasznalokepzes_vagy_konyvtaroskepzes
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról