Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Határon túli szórványt látnak el - könyvtári szolgáltatás Sydslesvigben (galéria)

Dánia számára fontos, hogy a történelem során változatos helyeken meghúzott határain belül és azon túl élő dánok is megtartsák kulturális identitásukat. Ennek egyik eszköze Dél-Slesvig Dán Központi Könyvtára link , amely intézmény egymagában jelent gyűjteményt, kulturális központot és kutatókönyvtárat. Ez a szervezet alacsonyküszöbű átjárást kínál a kikapcsolódás, a tudomány és a tanulás között, mely a demokrácia intézményét minden társadalmi rétegre kiterjesztő társadalmak jellemzője.

A kulturális központ éves programkínálatát, amely nyomtatva, weben is elérhető, rövid videóval is promotálják. (Érdemes megfigyelnünk az alacsony küszöb e példája mellett, hogy a nyomtatott forma elején nem a gyűjtemény kínálatát mutogatják. Hanem... A használók fényképei láthatók rajta. Vö.: gyűjtemény- helyett használóközpontú szemlélet.)

Az 50 ezer tételes tudományos "Den Slesvigske Samling" gyűjtemény a (magyar hungarika fogalmának mintájára) az egykori Schleswig / Slesvig Hercegség területének dokumentumörökségéből áll. A kultúra és társadalom számos megközelítését bemutató könyvek és folyóiratok nagyobb részét már digitalizálták, és elérhetővé tették honlapjukon. A gyűjtemény ötnyelvű: német, dán, felnémet (plattdeutsch), dél-jütlandi (plattdaenisch) és fríz.

A Flensburgban (Flensborg) található intézményt nem kell feltétlenül fizikailag felkeresni, a link oldalon konzultációt is lehet kérni. Ugyanitt érjük el az intézmény 2 perces imázsvideóját is, amely könnyed technikájával módszertanilag is izgalmas élmény - még nyelvismeret nélkül is. - A vonatkozó fotókat ld.: link (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról