Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hatékonyabb szolgáltatás - gyűjtött használói adatok által - 1. Néhány gyűjtött adattípus

A könyvtárakban rengeteg adat keletkezik, de ezek nagy részét nem vizsgáljuk, és főleg nem kapcsoljuk össze őket. Pedig ezek hozzájárulhatnának
- a könyvtárosi munka könnyítéséhez,
- költségeink csökkentéséhez,
- a használói élmény illetve a használat fokozásához.

De melyek is ezek az adatok?
- Dokumentumhasználat: Legérdekesebbek a kölcsönzések és előjegyzések adatai. Szintén fontosak a helyben használat adatai. Az utóbbi érdekében megkérhetjük az olvasókat, hogy hagyják a könyvkocsin a könyveket, melyek vonalkódjait később beolvassuk. RFID-t használva még egyszerűbb.
- Rendszer- és létesítményhasználat: A dokumentumhasználatnál sokkal érdekesebb adataink is vannak, ha megfelelően alakítottuk ki az informatikai környezetet. Pl.: a wifi csatlakozások ideje. Ha jól csináltuk a wifit, és minden olvasó saját logint használ, akkor megtudhatjuk: mikor, melyik könyvtárba jár, mennyi időt tölt ott. Az is érdekes lehet, hogy a Google-hoz hasonlóan készíthetünk olyan elemzést, hogy mikor hányan vannak, megfelel-e a nyitva tartás az olvasói szokásoknak. Ehhez az kell, hogy az olvasónak ne kelljen minden alkalommal bejelentkeznie, hanem ahogy otthon tesszük, egyszer bejelentkezünk és megengedjük, hogy az eszköz újra csatlakozzon magától. Ha a rendszerünk ilyen, akkor a telefonok bejelentkeznek, ha az olvasó bejön a könyvtárba és mindaddig bejelentkezve marad, ameddig ott tartózkodik.
Ha az olvasói gépekbe is a saját loginjával lép be az olvasó, akkor azt is tudjuk mikor, mennyit használja a gépeinket, esetleg azt is, mit indít el a gépen. Ezekből lehet olyan megoldásunk is, ami megmutatja hány gépünk szabad, hány foglalt.
- Adatbázis-használat: Gyűjthetjük az adatbázis proxy loginokat is, illetve a proxy-n keresztül elért internet címeket. Ehhez a proxy logfile-t szintén bele kell irányítani az adatgyűjtő rendszerünkbe.
Folyt.: adatok tárolása és kinyerése.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról