Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hazudtad már könyvről, hogy olvastad?

Mi a közös a Bibliában és Jane Austen Büszkeség és balítéletében? Azon kívül persze, hogy mindkettőt sokan olvasták. Vagy legalábbis sokan hazudják róluk, hogy olvasták. Egy közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele füllentett már azzal kapcsolatban, hogy olvasta-e a szóban forgó művet azért, hogy jobb színben tűntesse fel magát. De vajon melyek azok a könyvek, amelyekkel kapcsolatban a legkevésbé vagyunk őszinték?

Egyes irodalmi művek az általános műveltség részét képezik, minimum azok, amelyekről az iskolában is tanulunk. Sokszor felmerülnek a közbeszédben, tudjuk, miről szólnak, jó esetben azt is, ki írta őket, és talán még a belőlük készült filmet vagy sorozatot is láttuk régen a tévében. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ismerjük is az adott művet, hogy végigrágtuk magunkat a több száz vagy ezer oldalon, mégis, ha megkérdezik, hogy olvastuk-e, gyorsan kicsúszik a szánkon: Igen, persze.

Az Egyesült Királyság kulturális tévécsatornája, a Sky Arts (még 2019-ben) végzett egy kutatást a britek körében, melynek alkalmával 2000 embert kérdeztek meg arról, hogy szoktak-e füllenteni könyvekkel kapcsolatban, és ha igen, mely műveket áldozzák fel a hiúság oltárán - írt erről az Independent. A résztvevők 31 százaléka töredelmesen bevallotta, hogy hazudott már könyvről azért, hogy intelligensebbnek, vonzóbbnak tűnjön; 37 százalékuk pedig azt mondta, azért "kényszerült" füllentésre, mert részese akart lenni a kérdéses könyvről szóló beszélgetésnek. A felmérésben részt vevők azt is elismerték, hogy bizonyos könyveket csak azért tettek fel a polcukra, hogy műveltebbnek tűnjenek.

És, hogy melyek azok a művek, amelyekről a leggyakrabban lódítunk? Íme az első 20 helyezett, a TOP5-ről néhány érdekes információt is összeszedtünk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról