Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Heti kétszer áramlik a csi a csongrádi könyvtár udvarán

Érdekes vállalkozásba fogott a csongrádi bibliotéka: júniusban hetente kétszer közösségi csikunggal, azaz kínai energiatornával és meditációval indítják a reggelt.
Kis csoport gyűlik össze kora reggel a Csemegi Károly Könyvtár link udvarán, van, aki sportosan, mások hétköznapi viseletben. A hatalmas platánfák árnyékában mindenki ritmusosan, egyenletesen lélegzik - kezdődhet a csikung! A kínai eredetű harcművészeti forma gyakorlásával oldódik a stressz, relaxáló hatása van, növeli a szellemi frissességet, a vitalitást és a koncentrációs képességet, illetve betegségmegelőző hatása is van, ráadásul mindezt a szabad levegőn lehet végezni. Ugye, hogy jobban hangzik, mintha csak bedobnánk egy multivitaminos pezsgőtablettát?
De hogyan is kerül a cipő az asztalra, azaz a meditációs, egészségmegőrző torna egy könyvtárba? - Úgy gondolom, hogy nagyon is ide illik egy ilyen foglalkozás, mert a csikung a tudatot és a testet egyszerre formálja. A könyvtárban csak a szellemmel foglalkozunk, de az sem baj, ha egy kicsit a fizikumot is "kézbe vesszük". Pistit, az oktatót már régóta ismerem, csongrádi ő is, bár már nem itt él. Most egy hónapot itthon tölt és nyitott volt arra, hogy másokkal is megismertessük a csikungot - beszélt az újszerű ötlet eredetéről Illés Péter, a könyvtár igazgatója.
Közben áramlik a csi, a résztvevők figyelmesen követik az oktató mozdulatait és utasításait. A tréningeket Süli István, arab nyelv- és művelődéstörténet szakos tanár, művelődéstörténész, író vezeti, aki mögött közel negyven év harcművészeti és húsz év csikung gyakorlói-oktatói tapasztalat áll.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról