Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hiába van információ, a magabiztos(nak látszani akaró) emberek kevésbé használják

(Kutatási eredmény leírása...) - Az első körben nagyjából mindenki egyforma helyességgel tudta megmondani, melyik dobozban van a több pötty. A Proceedings of the National Academy of Science című folyóiratban ismertetett kísérlet akkor vált érdekessé, amikor a kísérletvezetők megkérdezték, ki kér további információt a végső döntés előtt. A [megelőző, politikai irányultságot és dogmatizmust mérő kérdőív alapján] előítéletesnek minősített résztvevők kevésbé éltek azzal a lehetőséggel, hogy az első ránézésre kialakult véleményüket ellenőrizzék a jobban látható verzió megtekintésével. A tanulmány egyik társszerzője szerint azt már korábban is megfigyelték, hogy szoros összefüggés áll fenn a magabiztosság és az új információk keresése között. A mostani kísérlet újdonsága, hogy rámutatott: dogmatikusabb egyének kevésbé érzik úgy, hogy rászorulnának az informálódásra. A kutatók meglehetősen pesszimista következtetéseket is levontak a vizsgálataikból. Többek között azt, hogy hiába lehet manapság több és jobb információhoz hozzáférni, a dogmatikusokat ez nem érdekli, és makacsul ragaszkodnak elsőre kialakult meggyőződésükhöz. Ez pedig problémát jelenthet az élet több területén, például a politikában, a közéletben. A kutatók célja a következő lépésben azoknak a kognitív folyamatoknak a feltérképezése, amelyek bizonytalanság esetén további információk keresésére késztetik az embereket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról