Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hiányzom-e már? A vállalati könyvtáros újrafeltalálása (olvasóink szavazatára)

"Milyen a jogi könyvtári világ? Kemény lehet, most, hogy már minden könyv megtalálható online." - jegyzik meg állandóan az ismerősei Greg Lambertnek, az Amerikai Jogi Könyvtárak Egyesület (AALL) elnökének. Azonban a szervezet vezetője a professzorokkal, kutatókkal, szakértőkkel folytatott megbeszéléseken mindig információrendezési problémákkal szembesül. A kérdésre, hogy rendelkeznek-e könyvtárossal vagy információs szakértővel, általában "nem" a válasz.
Sok cég csökkentette a létszámot vagy megszüntette a vállalati könyvtárat a "Nagy Recesszió" időszakában az évtized elején. Nem minden vállalati könyvtár szűnt meg, de a gazdasági válságra hivatkozva a költségvetés is redukálódott. A vállalatvezetés gyakran a könyvtárakat csak könyveknek és helynek látja, ahol a könyvtáros felel ezek megőrzéséért. A valóságban viszont a könyvtárosok az információ kezeléséért felelnek, és több információ van, mint valaha.
Az ügyvédi irodáknál a bevétel 1-2 százaléka a külső információforrásokra megy el. Ha nincs információs szakértő, például könyvtáros a forrásokhoz, akkor nem is lesz rendben a kezelésük. Az informatikai részleg nem tudja a megfelelő beszállítókkal tartani a kapcsolatot, kiválasztani a vállalatnak szükséges információtípusokat és tisztában lenni az alternatív termékekkel. A vállalatok jogászai képesek lennének rá, de nem ez a feladatuk. A titkárnők és asszisztensek jól támogatják a vállalatot, de nincs tapasztalatuk szervezésben és stratégiakészítésben.
Az információs szakértők a "védelmi vonalak" az információ bőségével és az irreleváns információkkal szemben. Kiválasztják a megfelelő erőforrásokat, amelyek az igényekhez és költségekhez leginkább illenek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról