Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan csökkentsük az olvasás iránti motivációt?

A szociálpszichológusok meggyőzően kimutatták, hogy ha megjutalmazzuk az embereket olyan dolgokért, amit eleve élveznek, akkor alááshatjuk az örömüket -- vagyis munkává változtatjuk a játékukat. Ismertem egy nőt, aki imádott nagyszerű irodalmi alkotásokat olvasni, és elhatározta, hogy ledoktorál angol irodalomból. Néhány évvel később fel is vették egy jó hírű posztgraduális képzésre, ő pedig sorban járt a szükséges irodalmi kurzusokra. Hirtelen azt vette észre, hogy jutalmazzák azért, amit eleve élvezett (s megbüntettek, ha lazsált). A jutalmak -- jó jegyek, a tanárokra tett jó benyomás -- alapvetően másodlagos (és külső) hajtóerőt kölcsönöztek a tanulmányaihoz. 'Azt veszem észre, hogy azért olvasom a regényeket, hogy jó jegyeket kapjak, s nem azért, mert élvezem őket -- panaszolta legutóbbi találkozásunkkor. -- Már egyáltalán nem várom, hogy kézbe vehessek egy könyvet.' Hát így tudja aláásni a belső motivációt a külső jutalmazás. (Hogyan legyünk boldogok? : életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben / Sonja Lyubomirsky, 2008)
-- A jutalmazás a már motivált emberek számára kárt okoz. Kérdés, hogy mi a helyzet a nem motiváltakkal. Maga az olvasás, vagy az olvasás által elérhető nyereség (élvezet, információ, kikapcsolódás, ismeret stb.) jelentheti a motivációt számára. És ezt hogyan kommunikálja egy könyvtári program? Jó helyen keresgéltek-e az eddigi sokmilliós olvasáspropaganda- programok? -- A követő felmérések biztosan megadják a sikermutatókat. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról