Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan érvényesülhet a könyvtár a vírushelyzet után - IFLA ajánlás 3. (olvasóink szavazatára)

Az IFLA szerint még hosszú idő lesz, mire kilábalunk a járványból. A gazdasági következmények már így is súlyosak. Hangsúlyozni kell a könyvtár szerepét is a kilábalásban. Építsünk jobb társadalmat és gazdaságot. A szervezet blogja ennek érdekében összefoglalta a rövid-, közép- és hosszútávú terveket.
Ezek közül most a hosszútávú terveket foglaltuk össze, arról, hogyan lehet megerősödve visszatérni a helyzetből:
- Biztosítani kell, hogy a szerzői- és versenyjogi törvények a digitális korhoz illeszkedjenek. A krízis megmutatta a szerzői jogi különbségeket digitális és nem digitális felhasználás közt. A könyvtárosok mennyire támaszkodhatnak a jogtulajdonosok jóindulatára, a törvény helyett. Versenyjogi szempontból érdemes átgondolni a kérdéskört.
- A könyvtárak segítsenek az élet, a társadalom és a gazdaság újjáépítésében. Az elmúlt években a közösségek jól-létét támogatták. Partnerei lehetnek a munkáltatóknak, vállalkozóknak, oktatásnak is.
- Biztosítani kell a kormány mostani döntéseinek utólagos vizsgálatát. Információt biztosítani a kutatóknak, médiának és a publikumnak az egészséges demokrácia fenntartása miatt.
- Le kell vonni a tapasztalatokat a befogadás és jól-lét terén. A járvány rámutatott a sérülékeny csoportokra. A szabályzatokat és programokat ennek ismeretében kell tervezni a jövőben.
- Erős hálózat kiépítése. Az internet elterjedtsége miatt az élet sok területen folytatódhatott a járvány alatt is. De még mindig csak a világ fele rendelkezik hozzáféréssel. Közülük sem mindenkinek van meg a szükséges készsége a használathoz. Segíteni kell ezeket a csoportokat a tanulásban.
- Publikus (egészségügyi) információs rendszerekbe kell fektetni. Az információ közzétételére. És hogy minél többen hozzá is férjenek. A készségfejlesztést a könyvtár is támogatja.
- Új szintre kell emelni az open science-t és a kollaboratív kutatást. Ez segíti a jobb szabályalkotást. Platformokat kellene létrehozni, hogy a kutatók és olvasók ne egyéni szolgáltatóktól függjenek. Támogatni kell a határon átívelő kutatásokat is.
- Ne felejtsük el a többi kihívást. A COVID-19-en kívül más problémák is vannak. A klímaváltozás és az Egyesült Nemzetek 2030 Agendája (link A kezelés módja változhat a körülmények miatt, de a prioritásnak meg kell maradni. Ne csak a normál működéshez térjünk vissza a járvány utána, hanem legyünk jobbak a múltnál. (ref.: Habók Lilla)
(A sorozat előző része: link )

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról