Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan és miért érdemes támogatnunk a rezilienciát?

A könyvtár több ponton támogathatja a közösség tagjainak rezilienciáját: közösségélmény, személyes fejlődés, problémamegoldási minták szolgáltatása olvasmányokon keresztül. Persze, ehhez nélkülözhetetlen, hogy a könyvtárosok is birtokolják e tulajdonságot. (MG)
- A reziliencia olyan reaktív megújuló képességet jelent, amelynek köszönhetően a pszichés működést érő sokkhatás, trauma következtében a személyiség károsodás nélkül képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és a személyiség egészséges működése hosszú távon is megmarad.
Az amerikai kutatók érdeklődése ezt követően arra irányult, hogy megtalálják azokat a rezilienciát segítő, ún. protektív faktorokat, amelyek védelmet nyújtanak a gyermekeket ért veszélyeztető körülményekkel szemben. Mely tényezők tehát a reziliencia védőfaktorai? A protektív tényezőket a kutatók három csoportba sorolták: a személyes, a családi és a családon kívüli védőfaktorokra.
1. A személyes védőfaktorok közé az olyan tulajdonságok tartoznak, mint a jó kognitív, így az intelligenciát érintő, megfelelő érzelem- és viselkedésszabályozás, az önbizalom, az optimizmus, a vallásos hit, esetleg a kiemelkedő tehetség.
2. A családi védőfaktorok között a bizalomteli korai szülő-gyermek kapcsolatnak van meghatározó szerepe, emellett a szülők magasabb iskolai végzettségének és a kiterjedt családi hálónak.
3. A családon kívüli tényezők között a közösségekbe illeszkedés, a normákat tiszteletben tartó barátok szerepe játszik fontos szerepet. Más kutatások - így egy 1996-ban lezárult, szintén hosszú távú svéd vizsgálat - e tényezők mellett a sikeres megküzdési módok alkalmazását (coping), a belső kontroll szerepét (ez azt a meggyőződést jelenti, hogy az életünket mi magunk irányítjuk) és az élet értelmességébe vetett hit pozitív hatását emelték ki.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan lehetnek kreatívabbak, hatékonyabbak a könyvtárosok? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról