Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan hat majd a ChatGPT a fehérgalléros munkára, a GDP-re és tovább? (olvasóink szavazatára)

A modern korban egyetlen technológia sem okozott tömeges munkahelyvesztést a jól képzett munkavállalók körében. Vajon tényleg kivétel lesz a generatív AI (artificial intelligence)? David Autor (MIT), a foglalkoztatás és a technológiai változások egyik legjelentősebb szakértője szerint a fejlődés eddig lineáris és kiszámítható volt. A ChatGPT és a hozzá hasonlók azonban improvizálnak. Azt ígérik, hogy destabilizálnak sok fehérgalléros munkát.

Bár egyes technológiák javítják a termelékenységet és csökkentik a munkaerő-szükségletet, az internet 25 éve alatt azonban még nem indított el termelékenységi forradalmat. Az okostelefonok sem.
Az AI tehát olyan, mint az okostelefon, vagy mint egy automatizált szerszámgép? Nehéz megjósolni, hol okozza majd a technológia a munkahelyek megszűnését - jegyezte meg Autor. Ráadásul az AI-rendszerek egyre jobbak és jobbak lesznek link . Az AI képes elvégezni azt a munkát, amelyet most a jogi asszisztensek, a szövegírók, a digitális tartalomgyártók, a vezetői asszisztensek, a kezdő számítógépes programozók és néhány újságíró is. Ezek a munkakörök hamarosan megváltozhatnak. De ha a ChatGPT tud is rittyenteni egy tűrhető bekezdést az AI-ról, nem tud interjút készíteni AI- és munkaügyi szakértőkkel, nem tud történelmi dokumentumokat keresni, és nem képes felmérni a technológiai változásokról és a foglalkoztatásról szóló tanulmányok minőségét. Tartalmat hoz létre abból, ami már létezik: tekintély, megértés, önkorrekciós képesség és a tényleg új vagy érdekes ötletek azonosítása nélkül.

Matt Wampler, a ClearCOGS nevű, mesterséges intelligenciával működő kisvállalkozás társalapítója elmondta, hogy az éttermek le vannak maradva a technológiával, mert náluk minden az emberekről szól.
A ClearCOGS az éttermek előzetes vásárlói rendeléseit, ellátási és munkaügyi adatait veszi alapul. AI alapú modellezéssel teszi karcsúbbá és jövedelmezőbbé könyvelésüket.
Arra a kérdésre akartak választ kapni, hogy az éjszakai műszakban dolgozó menedzserasszisztens néhány órával zárás előtt süssön-e még kenyeret vagy ne. A ChatGPT ilyen használata valójában nem szünteti meg az emberi munkahelyeket, ám lehet, hogy az élelmiszer-szolgáltatás egésze hatékonyabb lesz.
Nagy kockázat, hogy az AI-technológiák túl hirtelen változtatják meg, a munkaerő-szükségletet. Pl. call-center operátorok vagy marketingesek ezrei maradhatnak munka nélkül. Hangsúlyozta viszont, hogy a termelékenység évtizedek óta lanyhul. Végül is a kicsit több munkát elvégző gépeknek is nagy előnye lenne. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról