Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan idéznek saját oldalaikról a társadalom / egészségtudományi / műszaki tudósok?

A tanulmány célja, hogy feltárja a gyakran idézett európai tudósok linkelési szokásait, mégpedig online publikációs listájuk és munkahelyi személyes weboldaluk alapján. Először 1525 magas idézettséggel bíró, európai intézetekben működő tudóst kerestek, majd egy személyes böngészőprogram segítségével összegyűjtötték azokat a kifelé mutató linkeket, melyek a tudósok online publikációs listájáról és weboldaláról népszerű tudományos weboldalak és fájltípusok előre meghatározott együttesére mutattak. Meglepő módon az derült ki, hogy
- a társadalomtudósok zöme a többi tudományág művelőivel összehasonlítva legalább egy kifelé mutató linket produkált. Szinte az összes linkelt fájltípus PDF volt, a legtöbb megcélzott weboldal pedig valamilyen tudományos adatbázis, főleg a DOI (Digital Object Identifier) weboldala.
- Az egészség- és az élettudományok kutatói többnyire tudományos adatbázisokra linkeltek, míg
- a műszaki, természet- és társadalomtudományok kutatói a weboldalak jóval szélesebb körére.
Ritkán került sor könyveket tartalmazó vagy a közösségi média oldalaira, elsősorban az előbbiek részéről. (A sikeres kutatók online népszerűsítik eredményeiket: gyakran idézett európai tudósok egyéni honlapjainak elemzése; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról