Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogyan kerüljük el a cenzúrát, konzervatív könyvtárosok esetében? (olvasóink szavazatára)

Nem minden könyvtárban van szabályzat arra, hogy milyen könyveket lehet kizárni a beszerzésekből. A cikk szerzője is olyan gyermekkönyvtárban dolgozik, ahol nem volt erre iránymutatás. Ezáltal a konzervatív könyvtárosok kizártak olyan dokumentumokat, amelyek számukra nem tűntek megfelelőnek. Az amerikai könyvtári egyesület (ALA) kézikönyve szerint a mű vagy a szerző ellentmondásos megítélése nem lehet az egyetlen ok a mű eltávolítására. A beszerzésnek és a selejtezésnek folyamatosan követni kell a közösség aktuális érdeklődését és igényeit. A közösség pedig minden olyan személyt érint, akinek a könyvtár szolgáltat, nem csak egy-egy szűk csoportot.
A tudomány és társadalomtudomány területén viszonylag egyszerűbb a döntés, de a gyermekirodalmi és képeskönyvek megítélése nehezebb. Figyelembe kell venni, pl. mikor jelent meg a könyv, vonzó-e a mostani olvasóknak, hogyan viszonyul a faji és kulturális sztereotípiákhoz. A selejtezést nem csak egy embernek kellene végezni. Főleg, ha a döntése megkérdőjelezhető.
Megvizsgálva az ALA részéről közzétett listát a leginkább kifogásolt könyvekről, 10-ből 8 a faji sztereotípiákkal, faji és kulturális igazságtalansággal foglalkozik link . Egy a támadó nyelvezet miatt került a listára, egy a szelektív történetmesélés miatt. Érdemes lenne ezeket a könyveket a tiltás helyett inkább szülői vagy könyvtáros segítséggel feldolgozni a gyerekeknek. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): IFLA-nyilatkozat a magyar 'pedofil-törvénnyel' kapcsolatban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról