Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan készíts (nem) nyerő könyvtárvezetői pályázatot? - döntéshozói szempontok

Álláskeresési tanácsadói közhely, hogy az álláshirdetésekben jellemzően kreatív, proaktív, agilis stb. stb. munkaerőt keresnek. A gyakorlatban azonban feladatteljesítő, nagy munkabírású végrehajtó a kívánatos kolléga. Úgy tűnik, nagyjából hasonló a helyzet a könyvtári vezetők kiválasztásánál is - legalábbis ez derül ki három, különböző városban dolgozó önkormányzati döntéshozó, illetve három könyvtáros pályázó döntéseredményeivel kapcsolatban. A beszélgetések során elhangzott jótanácsok:
- Ne írj olyat pályázatodba, ami a döntéshozókat féltékennyé teheti; elismert teljesítményeidről is visszafogottan szólj.
- A munkatársak bemutatkozáskor azt szeretnék hallani, hogy minden úgy lesz, ahogyan eddig, csak egy kicsit több lesz a pénz.
- A fenntartó akkor örül, ha a könyvtárban könyvek vannak és kölcsönöznek odabent, időnként pedig jelenjenek meg hírek róla, ami ezen felül van, az kellemetlen lehet.
- Ha a pályázatból úgy érzi a döntéshozó, hogy azzal neki is feladata lesz, vagy nem látja teljesen biztosítottnak saját kontroll-lehetőségét, akkor elbátortalanodik az agilis pályázótól.
- Innovációról majd akkor eshet szó, ha a könyvtárvezető már bizonyított; újraválaszották.

Mindennek a következményei:
- lelassul az innovációs ciklus
- őszintétlenségre neveli a pályázókat
- kontraszelekció: előnybe kerülnek a kevéssé vizionárius / kisebb ambíciójú / kevésbé teljesítőképes vezetők. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról