Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogyan küzdenek a közkönyvtárosok a félretájékoztatás és a dezinformáció ellen? (olvasóink szavazatára)

A könyvtárosok az álhírek elleni harc frontvonalában vannak. Próbálják hatékonyan átadni ismereteiket a felhasználóknak. Például Melbourne közkönyvtárosa, Glenn Harper a kurzusán gyakorlatot alkalmaz: 10 aktuális közösségimédia-bejegyzésre a résztvevőknek kell reagálni. Lájk az igaz hírekre, diszlájk az álhírekre, és megosztás, ha az igazságtartalma mellett arra is érdemesnek találják. Harper a végén összegzi az eredményt és tippeket ad. Sokan rádöbbennek, hogy elfogultságuk, impulzivitás vagy tévedés hibájába estek. Legközelebb jobban átgondolják ezeket lájkolás vagy megosztás előtt.
- Együtt könnyebb. A munkát a partnerségek is segíthetik. Pl. a megyei jegyzővel közös beszélgetés az e-mailes szavazás menetéről. Újságíróval beszélgetés a hírek készítéséről, mit, hogyan dolgoznak fel. Orvosokkal beszélgetés az oltásokról. A könyvtár irányában eleve van bizalom. Akit a könyvtár hitelesnek tart, az a felhasználók figyelmét is felkelti.
- Elfogultság és semlegesség. Az álhírek gyakran részigazságokat tartalmaznak. A könyvtári tanfolyamokon érdemes a felhasználókkal egy-egy hír kapcsán a történteknek pontosan utánajárni. Figyelni kell, hogy a könyvtáros ne közöljön véleményt, pl. politikai hír kapcsán. A véleménynek az emberekben kell kialakulni, csak a tényeket kell együtt feltárni. A példákat mindig nézzük át "az ördög ügyvédje" szemszögéből. A könyvtárosok és az újságírók sem mentesek elfogultságtól, úgyhogy nekik is át kell gondolni mindent más nézőpontból is. Meg kell találni a saját elfogultságainkat is.
- Hogyan érjük el azokat, akiknek szüksége van információs műveltségre, de nem vesznek részt a programokon? Építsük be a munkánk minden elemébe. Pl. kutatási szemszögből válaszoljunk tájékoztatás során is. A mindennapi beszélgetésekbe is beépíthetők a forráshivatkozások, pl. honnan hallottuk, hol olvastuk az információt. Emellett pedig legyünk nyitottak mindenki véleményének meghallgatására, fejlesszük az interperszonális készségeinket. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról