Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan segíthet a könyvtár a kommunikációs és szociális készségek, empátia, lelkiismeretesség 'oktatásában'?

A szűk profilú, gyorstalpaló szakképzés nem fejleszti az álláspiacról kiszorultak alkalmazkodásához szükséges alapkészségeket, A rutinjellegű manuális készségek kereslete ráadásul gyorsan csökken a fejlett világban, és a robotizáció miatt még jobban fog - állapította meg a szakember. Nő viszont a nem kognitív készségek - például kommunikációs és szociális készségek, empátia, lelkiismeretesség - iránti igény, ezek a magyar oktatásban aligha jelennek meg.
A fizikai munkára orientált szakképzés megfelelő készségfejlesztés nélkül súlyos felelőtlenség! A kormány lépései a jövőbben több százezer munkanélkülit termelhetnek ki, a járulékos költségekkel együtt - szólt Köllő János végkövetkeztetése.
Nagy szükség lenne tehát a hatékonyságfejlesztéshez kapcsolódó "emberi-érzelmi" tényezők fejlesztésére.
Óriási elmaradásunk van a humántőke fejlesztése, fenntartása terén - sokak között a leszakadók rétegek integrálása, az oktatásfejlesztés, az élethosszig tartó tanulás valódi alkalmazása terén. Nagy gond, hogy az egyre inkább fontos nem kognitív készségekre sem az iskola, sem a szülők, sem a tágabb társadalom nem készíti fel a fiatalokat, így ez a feladat a munkáltatókra marad - értékelt Csaposs Noémi.
Herczog László közgazdász felhívta a figyelmet az érdekegyeztetés elakadására is: szerint az ágazati párbeszéd bizottságokban lényegében nem történik érdemi munka.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról