Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan teszi láthatatlanná a könyvtárakat a digitális technológia? (olvasóink szavazatára)

A digitális technika -- főként az arra fogékonyabb fiatalok, diákok számára -- gyakran láthatatlanná teszik a könyvtárat. Másszor pedig éppen fordítva. Nézzünk példákat erre és arra is. Láthatatlan könyvtár:
1. Keresés: sokszor mérjük webes megjelenésünk hatékonyságát; hányan, mennyi időt töltenek ott. Nem célunk, hogy használóink sok időt töltsenek ott. Hanem, mielőbb találják meg a számukra fontos infót, és álljanak tovább.
2. Az API-k és a mashup-ok a fenti esetet tovább élezik: a használó nem is válik láthatóvá a könyvtár szempontjából.
3. A könyvtár által közösségi médiára (pl. Flickr) kitett dokumentumok szintén ahhoz segítik a használót, hogy elkerülje a könyvtár fizikai és virtuális felületeit.
Vannak azonban olyan lehetőségek, amelyek éppen a fordítottját hozzák. Ilyenek például, hogy az egyetemi könyvtárak adatbázisokra épülő digitális humán központokat hoznak létre, mely találkozási pontja a vonatkozó témák iránt érdeklődőknek. A szerző rámutat:
1. A speciális gyűjteményekre összpontosítás, mely többet nyújt, mint a Google Books, JSTOR stb. Az ilyen gyűjtemények nem csak megkülönböztetik a könyvtárat, hanem a téma kutatóit is odavonzzák.
2. Támogassuk az adatalapú kutatást a hagyományos irodalomkutatás mellett. Ide tartozik az adatbázis-készítés, közösségihálózat-elemzés, vagy az egyszerű szövegbányászat oktatása.
3. A felsőoktatáson belüli kommunikáció szintén lehetőség: érdemes anyagilag, technikailag és szervezetileg is támogatni; pl. a nyílt publikálás, oktatási és hallgatói blogok, alternatív oktatási menedzsment eszközök alkalmazása, (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról