Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 2. (olvasóink szavazatára)

Folytatva múlt heti link anyagunkat...
13 Penguin Book szerző oszotta meg, miért fontos neki a helyi könyvtár. A történtekből kirajzolódik, miért érdemes védeni a könyvtárakat. A második részben újabb négy író gondolatait foglaljuk össze.
- Jojo Moyes (brit újságíró és romantikus regényíró, könyvei pl. Mielőtt megismertelek, Miután elvesztettelek): Kiskorában heti négy könyvet kölcsönzött. Kihívásnak tartotta olyan gyorsan olvasni, hogy mind a négyet elolvassa egy hét alatt. Legújabb könyve, a Tue Giver of Stars Kentucky könyvtárosairól szól. Szenvedélyesen hisz a könyvtárakban. A sok privatizált hely mellett az egyetlen hely, ami ingyenes szórakozást nyújt. Menedék a menekülteknek, a társadalomnak, egy közösségi tér. Minden könyvtár bezárásával a közösség veszít.
- Jacqueline Wilson (Magyarországon is ismert gyerekkönyvíró, sorozatai pl. Lányok, Tracy Beaker): A gyerekkorában látogatott könyvtár nem volt színes. Csak egy terem székekkel és szekrényekkel. De sok új és szép szóhoz juttatta hozzá. Nem csak olvasóvá változtatta, hanem íróvá is. Nemrég a BBC-vel ellátogatott a kedvenc könyvtárába. A sok új könyv közt a könyvtárosok most is elő tudták szedni neki a gyerekkorában forgatott könyveket.
- Orlando Figes (brit történész és író, könyve pl. The Europeans): gyerekkorában a könyvtár az uszoda mellett, a két program összekötése volt a hét fénypontja. Az anyukája kiadóban dolgozott, szintén hozott haza könyveket. De a könyvtár ennél sokkal többet tudott adni. Azóta is rendszeres könyvtárjáró. Kedvence a Cambridge Egyetem könyvtára, ahol tematikák szerint vannak rendezve a könyvespolcok. Megtalálni a keresett könyvet olyan, mint egy jutalom.
- Kim Liggett (zenész és író, könyve pl. The Grace Year): Kansas egy kis városában nőtt fel, ahol a könyvtár sokkal többet jelentett a könyveknél. Minden szombaton tíz könyvet kölcsönzött. Ezek nyitottak ablakot a világra. Valós és képzelt világra egyaránt. Ezek segítették hozzá, hogy utána tényleg körbeutazza a világot. A félénk kislányból saját élete hőse legyen. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról